Paul Valk

Vanaf seizoen 2021-2022 is Paul Valk de nieuwe en vierde dirigent en artistiek leider van de Nederlandse Händelvereniging. Vorige chef-dirigenten waren Jack P. Loorij (1946-1989), Thijs Kramer (1989-2012), en Andrew Wise (2012-2016). Van 2016 tot heden werkte de vereniging met gastdirigenten (Louis Buskens, Jules van Hessen, Bernhard Touwen, Boudewijn Jansen, Rick Muselaars en Béni Csillag,).

Paul Valk studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Conservatorium en aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, beide in Utrecht, en behaalde aldaar zijn diploma’s. Daarnaast specialiseerde hij zich in piano, zang en orkestdirectie. Zijn orgeldocenten waren o.a. Kees van Houten en Bernard Winsemius en leermeester voor koordirectie was Krijn Koetsveld.

Naast de Nederlandse Händelvereniging dirigeert hij meerdere koren:

Het Amsterdams Gemengd Koor

– Soli Amersfoort

Kamerkoor Sine Nomine uit Alkmaar

 

 

Hij was 15 jaar (van 1998-2013) dirigent van de Dominicuskerk in Amsterdam. In deze functie stond hij in de voetsporen van Bernard Huijbers en Tom Löwenthal. In het verlengde hiervan geeft hij lied-/koordagen in het land op aanvraag van kerkgemeentes of parochies. Incidenteel, doch vrij frequent leidt hij ook nog vocaal ensemble Octagon uit Utrecht, een 8-tot-10-koppig vocaal gezelschap.

Verder begeleidt hij koren, instrumentalisten en vocalisten op orgel en/of piano en heeft hij dirigentencursussen gegeven voor oa de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging.

“Vooral wil ik verdieping en inspiratie bieden aan de leden, zodat we kunnen doen wat we het liefste doen: samen zingen.”