Thijs Kramer

Thijs Kramer studeerde aan het Amsterdams Conservatorium en Muzieklyceum piano, orgel en orkestdirectie bij o.a. Jaap Spaanderman, Anthon van der Horst en Péter Erös. De eerste prijs bij de Internationale Zomeracademie in Haarlem (1960) vormde de opmaat tot een carrière als organist die hem door heel Europa voerde. Zijn spel is op verscheidene platen en cd’s vastgelegd met onder meer werken uit het grote romantische repertoire, zoals de symfonieën van Charles-Marie Widor, de sonate van Julius Reubke, en een werk van eigen hand, de symfonie Media Vita.

Op grond van zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek ontving hij in 1991 in Parijs de zilveren medaille van de Franse Société Académique Arts Sciences Lettres.

In oktober van het jaar 2000 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht tot doctor in de muziekwetenschappen op de dissertatie ‘Zahlenfiguren in der Musik Johann Sebastian Bachs’.

Als dirigent van verschillende beroeps- en amateurkoren leidde hij talloze oratoria en diverse opera’s in concertvorm. Na periodes van werkzaamheid als repetitor, koordirigent, organist en pianist bij de Nederlandse Opera en de Omroep werd Thijs Kramer in 1989 benoemd tot dirigent van de Nederlandse Händelvereniging. Met dit koor voerde hij een breed scala van werken uit, waaronder de wereldpremière van de Urfassung van Mendelssohns Elias (het verdwenen manuscript dat Thijs Kramer in Engeland had opgespoord). Hij voerde ook vrijwel alle humanistisch geïnspireerde koorwerken van Brahms met orkest uit, inclusief Rinaldo, dat hij voor gemengd koor bewerkte.

Op 3 april 2007 overhandigde Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw, Thijs Kramer op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam de bronzen Concertgebouwpenning. Deze penning (ingesteld in 1928) wordt uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het Concertgebouw. Hij zat in 1958 al aan het orgel van het Concertgebouw bij een uitvoering van Händels Belshezzar, en heeft daarna tientallen malen de Matthäus-Passion gedirigeerd en aan het orgel begeleid.

Thijs Kramer heeft in ’87-88 een serie artikelen geschreven over  de componist en violist Cor Kint. In de jaren 2004-2008 gaf hij bij Boeijenga te Veenhuizen Kints complete orgelwerken in vier delen uit, alsmede zijn composities voor harmonium / klein orgel solo en voor viool met harmonium / klein orgel begeleiding. In 2011 verscheen Kints Hymne voor viool en orkest. Een deel van zijn onderzoek is gepubliceerd op www.corkint.info, waar behalve aan Kints levensloop ook aandacht geschonken wordt aan het artistieke en intellectuele klimaat in Enkhuizen waar Cor Kint opgroeide. Op www.thijskramer.info staan artikelen over diverse onderwerpen.

laatste bijgewerkt: 13-05-2020