Paul Valk

Paul Valk studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Conservatorium en aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, beide in Utrecht, en behaalde aldaar zijn diploma’s. Daarnaast specialiseerde hij zich in piano, zang en orkestdirectie. Zijn orgeldocenten waren o.a. Kees van Houten en Bernard Winsemius en leermeester voor koordirectie was Krijn Koetsveld. Op dit moment dirigeert hij meerdere koren, te weten: Het Amsterdams Gemengd Koor, Soli Amersfoort, Kamerkoor Sine Nomine uit Alkmaar.

Paul Valk was 15 jaar (van 1998-2013) dirigent van de Dominicuskerk in Amsterdam, een levendige, oecumenische basisgemeente en broedplaats voor nieuwe, Nederlandstalige liturgische gezangen. Incidenteel, doch vrij frequent leidt hij vocaal ensemble Octagon uit Utrecht, een 8-tot-10-koppig vocaal gezelschap, vrijwel altijd aangevuld met instrumentalisten (strijkers, blazers). Bijzonder vermeldenswaardig is nog het dirigeren van een ‘scratch’ in 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 én 2019 in de Pieterskerk in Leiden. Uitgevoerd werd de Messiah met een deelnemerskoor van ruim 900 middelbare scholieren! Ofwel een ander programma met volwassenen: In 2016 de Carmina Burana en in 2018 (en 2019) de Johannes Passion. Ook leidt hij sinds 2012 jaarlijks Bach’s MatthäusPassion als scratch, voor de stichting ‘de Kleine Matthäus’ in Beverwijk.

Verder begeleidt hij koren, instrumentalisten en vocalisten op orgel en/of piano en heeft hij dirigentencursussen gegeven voor o.a. de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging. “Als ik dirigeer ben ik helemaal jezelf en dus gelukkig. Ik geniet van de processen met (grote) groepen mensen om prachtige muziek tot leven te brengen.”