De Nederlandse Händelvereniging is voortgekomen uit de Christelijke Oratoriumvereniging ‘Bel Canto’ (opgericht in 1934) onder leiding van dirigent Jack P. Loorij. In het bevrijdingsjaar 1945 werd, als dank voor de bevrijders, door Bel Canto op verschillende plaatsen in Nederland Händels Messiah in het Engels uitgevoerd. Op 8 mei 1946 werd Händels grote bevrijdingsepos ‘Judas Maccabeus’ uitgevoerd in de Westerkerk te Amsterdam. Het koor werd dat jaar uitgenodigd om de Messiah uit te voeren in het Concertgebouw. Het bestuur vond dat zo’n grote eer dat besloten werd de naam ‘Bel Canto’ te wijzigen in ‘De Haendelvereeniging’. Halverwege de jaren ’50 wijzigde de naam in ‘Nederlandse Händelvereniging’.
Vanaf haar oprichting voert de NHV jaarlijks de ‘Messiah’ van Händel uit, zowel in de Grote Kerk te Naarden als ook in het Concertgebouw te Amsterdam, een traditie die al meer dan 65 jaar bestaat en zeer geliefd is bij het publiek. Maar ook op andere locaties, zoals Lisse en Maassluis, zingen we met regelmaat de Messiah.
De NHV vierde in 2011 haar 65-jarig jubileum. Oorspronkelijk stelde de NHV zich vooral ten doel bekendheid te geven aan de minder bekende werken van Händel en zijn tijdgenoten. Vanaf 1971 wordt tevens koormuziek van latere en eigentijdse componisten ten gehore gebracht. Zo kunt u op de pagina met de concerthistorie zien dat ook de Passionen en Hohe Messe van Bach, het Requiem van Mozart, Brahms en Verdi en Die Jahreszeiten en Die Schöpfung van Haydn op het repertoire staan. De NHV treedt af en toe op in het buitenland (Israël, Duitsland, Engeland, Polen, Tsjechië en België).
De Nederlandse Händelvereniging (NHV) bestaat uit ongeveer 100 leden. De koorleden zijn amateurzangers met een goede zangstem, die veelal door middel van zangles werken aan hun vocale ontwikkeling. Het koor streeft naar algehele kwaliteitsverbetering.