Hendrickje Van Kerckhove

Hendrickje Van Kerckhove studeerde aan het conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich aansluitend bij de Operastudio Vlaanderen en de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze door Susanne Eken en José Van Dam gecoacht werd.
Ondertussen was ze te gast bij de Wiener Festwochen en op het Festival van Aix-en-Provence en stond ze aan talloze Europese operahuizen. Nadat ze in 2005 als Natalia-Medusa in de wereldcreatie van Medusa van Arnaldo de Felice haar debuut bij de Bayerische Staatsoper te Munchen had gemaakt, werd Hendrickje Van Kerckhove er heruitgenodigd voor Oscar in Ballo in Maschera en Voce dal Cielo in Don Carlo o.l.v. Zubin Mehta die haar meteen uitnodigde om onder zijn leiding Blonde in Entführung aus dem Serail aan de opera van Tel-Aviv te zingen. Een rol die ze ondertussen ook aan het Gran Teatro del Liceu Barcelona en in de Munt vertolkte.

In 2008 vierde ze haar debuut bij het Theater an der Wien als Soeur Constance in Dialogues des Carmélites ; snel volgden Maja naar aanleiding van de wereldcreatie van Die Besessenen van Johannes Kalitzke en Najade in Ariadne auf Naxos.
Andere belangrijke huizen waar ze sederdien haar opwachting maakten zijn : Staatsoper unter der Linden Berlin in Al gran sole carico d’Amore (Luigi Nono), de Nederlandse Opera Amsterdam als Norma Jean in de wereldcreatie van Waiting for Ms Monroe (Robin de Raaff) en Sand- en Taumännchen in Hänsel und Gretel. Nog in Nederland, zong ze onder de muzikale leiding van David Zinman met succes de rol van Anna in Richard Strauss’ Intermezzo ; het betekende meteen ook haar debuut in het Concertgebouw Amsterdam (de uitvoering en radio-opname vonden plaats in het kader van de legendarische zaterdag-matinee).

In Frankrijk maakte ze haar opwachting bij de opera’s van Nantes en Angers als Elena in Il Cappello di Paglia di Firenze (Nino Rota) en bij de Opéra national du Rhin te Straatsburg als Despina in Cosi fan tutte, Adèle in Fledermaus en Clorinda in La Cenerentola. In het najaar van 2014 creëerde ze er met groots succes de rol van Claire naar aanleiding van de wereldpremiere van Quai Ouest (*) van de bekende Franse componist Régis Campo. (*) een opera naar het stuk van Bernard-Marie Koltès.

Laatst bijgewerkt: 09-08-2022