Voorjaarsconcert Rutter - Dinsdag 23 April 2024

Voorjaarsconcert Rutter

Dinsdag 23 april 2024

Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Grote Kerk Naarden

Programma
Requiem – John Rutter
Magnificat – John Rutter

Toegang
€ 39,50 inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze
Jongerenkaart (t/m 30 jaar) € 15,00 inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze

Losse kaarten bestellen

Of bestel kaarten bij de kassa van Theater Spant!, maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur via 035-6933254.

Abonnementen

Klein abonnement 1e rang Grote Kerk Naarden

Najaarsconcert, Rejoice dinsdag 31 oktober 2023, normale prijs € 39,50
Voorjaarsconcert, Rutter dinsdag 23 april 2024, normale prijs € 39,50

Deze twee mooie concerten, in de Grote Kerk van Naarden,
inclusief programma boekje en consumptie in de pauze samen voor maar 75,- euro!

Of bestel kaarten bij de kassa van Theater Spant!, maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur via 035-6933254.

Groot abonnement 1e rang Grote Kerk Naarden

Najaarsconcert, Rejoice dinsdag 31 oktober 2023, normale prijs € 39,50
Messiah vrijdag 22 december 2023, normale prijs € 46.–
Voorjaarsconcert, Rutter dinsdag 23 april 2024, normale prijs € 39,50

Deze drie mooie concerten, in de Grote Kerk van Naarden,
inclusief programma boekje en consumptie in de pauze voor maar 117,50 euro!

Of bestel kaarten bij de kassa van Theater Spant!, maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur via 035-6933254.

Uitvoerenden

Koor van de Nederlandse Händelvereniging

Aylin Sezer (sopraan)
Wybe Kooijmans (organist)
Holland Symfonie Orkest

Paul Valk (Dirigent)

Over het programma

Een andere Händel..                                                                                               

Je zou kunnen zeggen dat qua populariteit er momenteel één Engelse componist is die kan wedijveren met Händel. We doelen op John Rutter. Wereldwijd wordt hij gewaardeerd om zijn prachtige werken voor koor. Een nieuwe stijl: fris, pakkend, kleurrijk, zoet, maar toch ook pittig. In zijn composities gebruikt hij invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities, maar ook uit de popmuziek en jazz. Dit is te horen in harmonieën en in ritmes.

Een koor in Cambridge..

John Rutter (Londen 1945) studeerde aan het Clare College in Cambridge. Hij was hier later, in de jaren zeventig, zowel organist als dirigent van het collegekoor. In 1981 richtte hij ‘The Cambridge Singers’ op, een kamerkoor dat zich al snel ontwikkelde tot een van de beste van Engeland.

Rutter is inmiddels een geliefd componist. Onder andere door zijn Requiem en Magnificat.

Magnificat en Requiem. Leven en dood, zou je kunnen zeggen. Bij het Magnificat is er vreugde om het komende leven en in een Requiem zoekt men naar troost en houvast bij het verdriet om iemand die is gestorven. Een geliefde, een familielid, een nabije. Maar er kan ook aan álle gestorvenen gedacht worden.

Requiem

Het Requiem ontstond ter nagedachtenis aan Rutter’s vader die in 1984 overleed. Het ademt een sfeer van troost en is gecomponeerd in een taal waarnaar volgens Rutter “zijn vader graag had willen luisteren”. Rutter’s Requiem is geen zetting voor in de katholieke liturgie, maar een persoonlijke keuze van teksten uit de Requiem-mis, de Bijbel (psalmen) en het Book of Common Prayer uit 1662.De muziek wordt overheerst door lieflijke melodieën die de tekst volgen. Ondanks dat schuwt Rutter dissonanten niet om een dramatisch effect te bereiken.
De zeven delen van zijn Requiem vormen een meditatieve spanningsboog op de thema’s leven en dood: het eerste en het laatste deel zijn gebeden ten behoeve van de gehele mensheid, de delen 2 en 6 zijn psalmen, de delen 3 en 5 zijn persoonlijke gebeden tot Christus. Centraal staat het Sanctus, in het midden van de boog, als bevestiging van goddelijke heerlijkheid.

Magnificat

Het Magnificat is vrolijk en uitbundig. Maar ook lyriek en ontroering krijgen een plek. Zelf schrijft Rutter hierover: “Lucas 1: 46-55, bekend als het Magnificat, is een dichterlijke stortvloed van lof, vreugde en vertrouwen in God, die de maagd Maria  uitsprak toen zij hoorde dat zij in verwachting was van Christus. Het was mijn langgekoesterde wens om een uitgebreid Magnificat voor de concertzaal te schrijven, maar ik was niet zeker hoe ik dit moest aanpakken, totdat ik mijn uitgangspunt vond in landen als Spanje, Mexico en Puerto Rico. In deze gebieden bieden feestdagen rondom Maria een vrolijke gelegenheid voor het volk om de straat op te gaan en feest te vieren met zang, dans en optochten. Met aanvullingen op de eigen liturgische tekst volgde ik het voorbeeld van J.S.Bach. Bach deed dat in zijn passies met de aria’s en de koralen. Ik voeg hier een oud-Engels gedicht toe, getiteld ‘Of a rose, a lovely rose’ en het gebed ‘Sancta Maria’, beide om het verband met Maria te onderstrepen”.  Tot zover Rutter zelf.

Fiësta

Het Magnificat beleefde in 1990 haar wereldpremière in Carnegie Hall in New York. Een ‘Fiësta Magnificat’, de lofzang van Maria die de blije gelovigheid van de Latijns Amerikaanse landen weerspiegelt. Er wordt naast de koorzang ook nog veel moois gezongen door sopraansoliste Aylin Sezer, die ook in dit stuk mag excelleren.

Wij wensen u toe dat het voor ons én voor u een Fiësta-Feest mag zijn!

Paul Valk