Messiah 2018

Wybe Kooijmans, Orgel

Algehele muzikale leiding

Boudewijn Jansen

Wat zal ik moeten zeggen over de Messiah tegen de experts van de Nederlandse Händelvereniging en hun publiek? Elke noot is gekend en geliefd. Een ieder weet dat je bij deze marathon je krachten goed moet bundelen en verdelen.
Het gaat er niet om als eerste bij de stempelpost te komen. En ja, soms kan je schoonschaatsen, maar even later is het klunen geblazen. Een ieder weet dat de Messiah uitvoeren in diverse opzichten een confrontatie met jezelf is. Natuurlijk geldt dat in vocaal technisch opzicht: ben ik gegroeid in mijn coloraturen, kan ik de hoogte ontspannen pakken, ben ik werkelijk één met mijn groep?
Maar ik bedoel ook in mentaal opzicht: misschien is er een (klein)zoon geboren en klinkt “For unto us” ineens ontroerend, misschien is er een geliefde overleden en komen de woorden “Behold and see if there be any sorrow” wel erg dichtbij. Misschien is er een nieuwe liefde, misschien een nieuw geloof, etc.
De Messiah verhaalt over het leven van de Jezus Christus. Dit heeft voor gelovigen enorme dimensies, maar voor niet-gelovigen blijkt dit niet veel minder het geval te zijn. De Messiah toont profetische en goddelijke aspecten, maar zeker ook alle ups en downs van een ‘gewoon’ mensenleven. Dat dit door Händel allemaal in noten gevat kon worden, blijft het grote mysterie van zijn meesterwerk.
Ik heb dus niets anders te zeggen over ons gemeenschappelijk Messiah-avontuur dan dat ik me er enorm op verheug. Popelend sta ik nu al met mijn rantsoen en stempelkaart bij de startstreep , wanneer mogen we gaan!?

Boudewijn Jansen